#WOT, deel 13: déjà-vu

Van de week verbaasde ik me erover, dat ik een paar dingen beleefde waarvan ik zou zweren dat ik ze reeds eerder had gezien, gehoord of meegemaakt. Het waren regelrechte déjà-vu’s. Dat overkomt me ook wel eens op plekken waarvan ik zeker weet dat ik er nooit eerder in fysieke zin was. Gek genoeg had ik dat erg vaak in Engeland, in Wales. Op zich een frappant fenomeen.

Gek genoeg onthoud ik mijn dromen nooit precies. Maar op dat ene moment, plotseling realiseer je dan dat dat specifieke moment toch wel heel herkenbaar is. Zelfs je eigen reactie erop lijk je er niet op te kunnen aanpassen, het verloopt altijd precies zoals je je herinnert. Het is een onwrikbare gelegenheid zeg maar.

De #WOT van vandaag is:

Déjà-vu: letterlijk reeds gezien. Een gevoel van herkenning hebben wanneer men op een bepaalde plaats zich bevindt terwijl men er nog niet eerder geweest is. Of het gevoel hebben een bepaalde gebeurtenis al eens eerder te hebben meegemaakt terwijl de gebeurtenis plaats vindt.

betekenis geplukt van https://www.encyclo.nl/begrip/Deja_vu

Verklaring

Een mogelijke verklaring stamt uit de neurologie. Wat bij een déjà vu gebeurt, kan ook worden omschreven als een “kortsluiting” van de hersenen. Normaal gesproken wordt een beeld vanuit de ogen naar een plekje in de hersenen gebracht waar de mens er zich bewust van wordt, daarna wordt dit beeld opgeslagen in de hersenen. Bij een déjà vu ontstaat er een kortsluiting, waardoor het beeld zich eerst in de hersenen opslaat, voordat de hersenen (de mens) zich bewust worden van het beeld. Omdat het een kortsluiting betreft kan men zich dus ook niet herinneren wanneer en hoe men het eerder heeft meegemaakt, want al die informatie is niet opgeslagen. Er bestaan verschillende speculaties hoe zo’n kortsluiting ontstaat. 

Verklaring geplukt van https://nl.wikipedia.org/wiki/Déjà_vu

Schrijf je mee?

Heb jij die herkenbare momenten ook weleens? Zou je zweren dat het je op latere leeftijd vaker overkomt? Misschien kun je een grappig moment terughalen en erover schrijven?

Ik zie je antwoord in de reacties weer graag tegemoet.

#WOT betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verzin ik een woord waar je over kunt schrijven (bloggen, vloggen of ploggen). Niets moet, alles mag. Je kunt op ieder moment instappen. De vorige woorden kun je in het archief vinden.

Eén gedachte over “#WOT, deel 13: déjà-vu”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: