#WOT deel 15: Facebook

‘Gut oh gut, hoeveel non-news, hoeveel hypes, hoeveel OP.ROER.GE.KRAAI mogen we nog meer verwachten in de toekomst?’ dacht ik, ‘en houdt dit ooit op?’ Natuurlijk, we moeten ons ergens druk om maken. Da’s goed, we moeten nadenken over wat we werkelijk prijs willen geven. An sich, vind ik dat een prachtig ding, maar ik maak me geen zorgen, vooralsnog, over hoe interessant ik zou kunnen zijn voor de algoritmen van iedere politieke en commerciële marketingdeskundige.

Iets verbaast me wel omtrent dat laatste. Ik lees dat bij anderen dat we helemaal en allemaal ‘gemanipuleerd’ worden. Echt? Echt waar? Is dat louter iets van politieke en commerciële deskundigen, of doen we dat allemaal zelf ook wel eens, zolang we er zelf maar bij gebaat zijn?

Pasen, Moederdag, Sint Maarten, Sinterklaas en zelfs Kerstmis, het is allemaal bedacht door de commercie, fluistert de achterdochtige burger, die verborgen achter elke straathoek een complot vermoedt. Het ligt natuurlijk ook een beetje onze typische Nederlandse en gierige aard. Wij willen alles wel hebben, maar dan wel gratis.

Het #WOT-woord van vandaag is:

Facebook ~ Sociaalnetwerksite waarop je berichten kunt posten, vrienden toevoegen, spelletjes kunt spelen

Welnu, Facebook is gratis, maar leeft natuurlijk niet van het mooie weer, niet van de wind, en niet omdat men ons zo aardig vindt en zo graag een fijn en mooi leven wil bezorgen. Nee, mensen, ze vergaren inderdaad die data. Data die jij vrijwillig prijs wil geven. Nu zijn we in Nederland dus al erg gierig, dus verbaast me die spectaculaire poging tot het verkrijgen van hogere kijkcijfers van Arjen Lubach totaal niet. Echt, zou hij niet louter hogere kijkcijfers hebben beoogd? Of interesseert dat hele kl*teFacebook en onze privacy hem werkelijk? Ook hier worden we opnieuw gemanipuleerd en wordt onze aandacht afgeleid van de wezenlijke feiten.

Ach, begrijp me goed, die Arjen Lubach is erg geestig, maar is wel een oproerkraaier. En hij heeft zijn kijkcijferkanon – denk ik – dus nu wel gehaald, omdat hij inspeelt op angsthazerij, en een mogelijke complottheorie die bij iedereen goed zal vallen.

Maar wat mij betreft had hij het net zo goed over het bestaan van UFO’s en aliens kunnen hebben. Al snappen zelfs Arjen – en ik – waarom die aliens tot op de dag van vandaag never nooit niet landen hier, afgaande op die individuele Facebookstatussen…

#WOT: betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verschijnt er een woord waarover je iets kunt schrijven, vloggen of ploggen. Laat bij Martha een link achter naar je eigen blog.

Geplaatst op Categorieën Pix' WOTTags

Auteur: Pix

Hee hallo, ik ben Irene, mijn nick is Pix, en ik blog sinds 2002. Mijn schrijflust doet me vaak naar het toetsenbord grijpen. Dat alles onder het genot van veel koffie en chocolate bites, gewoon omdat alles nu eenmaal veel mooie - en lekkere - flow vergt. Enneuhm..., mijn haar zit ook nog 'es altijd goed! Zie ook mijn about-pagina.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: