#WOT deel 19: vrijheid

Mijns inziens is een beknotting van vrijheid van de mensheid altijd weer dat dogmatische denken dat helaas schuilt in sommige leiders, maar ook bij hen die zo’n leider trouw volgen.

En terwijl die mensen vaak denken het volledig bij het rechte eind te hebben, en zij vrij mogen gaan en staan waar ze willen, blijkt dat ook zij daarin beknot worden, of bedot, zo je het noemen wil, in hun eigen vrijheid. Al zien zij dat zo niet.

Neem Hitler bijvoorbeeld. Ik zou zweren dat het een absoluut gevaarlijke pyschopaat moet zijn geweest, met een zeer dogmatisch gestel dus. Waar ik maar mee wil stellen, dat ook hij niet vrij in zijn denken, doen en laten was.

Dat is absoluut geen empathisch gevoel bij mij, hij heeft immers zo’n negentig jaar geleden onze wereld voorgoed – en niet in ons voordeel – veranderd. Het moet wel een monster zijn geweest. En dat is mijn understatement.

Het #WOT-woord van gisteren was:

Vrijheid = 1) het vrij zijn; onafhankelijkheid, vrijheid, blijheid, iedereen moet maar doen waar hij zin in heeft, 2) daad die de gewone grenzen overschrijdt; zich vrijheden veroorloven.

En ook nu, gedurende deze bizarre Coronatijden, lees ik veel. Veel rationele verhalen, maar ook veel complottheorie├źn.

Zo las ik vandaag weer enkele verhalen, complotten die in een potentieel fictieboek absoluut niet zouden misstaan, over de man die zich voorheen bekommerde om Microsoft, ja juist: Bill Gates. Maar ook over andere zaken.

Ik wil even niet herhalen wat er dan precies geschreven wordt, daar gaat het mij nu niet om. Ik vraag me alleen af, of de mens die dat soort verhalen – in mijn ogen – dogmatisch volgt, wel voldoende beseft dat zij ook niet vrij zijn. Dat hun vrijheid wordt beteugeld door een zienswijze. En dat vind ik oprecht beangstigend. Altijd opnieuw.

Ik denk dan steeds: laat dat los! Wees vrij en blij! Laat vrijheid toe in je leven! Bevrijd jezelf toch ‘es van dat juk van een dogma!

Op een andere voet

Wil ik een veer mee geven aan juist die mensheid, die de gruwelen van alle oorlogen – en specifiek de Tweede Wereldoorlog – overleefd hebben. Het vergt immers zo’n immense veerkracht, en ook innerlijke kracht, om zelfs het overleven van een tijdsverblijf in een concentratiekamp naast je neer te leggen. En een nieuw leven te beginnen, alsof dat verleden nooit heeft meegespeeld.

Veel kudo’s voor de overlevers van oorlogen dus, want de mens die dat doorstaan heeft, is blijkbaar pas bij machte in te zien wat vrijheid werkelijk betekent… Uiteindelijk.

#WOT betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verzint Ali een woord waar je over kunt schrijven (bloggen, vloggen of ploggen). Niets moet, alles mag. Je kunt op ieder moment instappen.

Geplaatst op Categorie├źn Pix' WOTTags

Auteur: Pix

Hee hallo, ik ben Irene, mijn nick is Pix, en ik blog sinds 2002. Mijn schrijflust doet me vaak naar het toetsenbord grijpen. Dat alles onder het genot van veel koffie en chocolate bites, gewoon omdat alles nu eenmaal veel mooie - en lekkere - flow vergt. Enneuhm..., mijn haar zit ook nog 'es altijd goed! Zie ook mijn about-pagina.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: