#WOT deel 20: Macht

Je zult maar een probleempje hebben met iets als autoriteit – zoals ik – en altijd alles ‘im Frage stellen’ wat macht of machthebbers betreft. Volgens mij is dat een gezond resultaat van het zien van de consequenties, zoals we concludeerden bijvoorbeeld bij de massa-verering destijds van psychopaat Hitler en consorten. Sindsdien lijkt men er meer van bewust dat ‘machthebben’ niet per se hoeft te leiden naar positieve zaken.

Zijn er dan wel positieve uitvloeisels van mensen die de macht in handen hebben? Als niet alles te koop was voor geld – ziehier de grootste gemene deler – zou macht niet zo’n overwicht in de schaal leggen. Mijn handen jeuken vaak als ik lees dat rijkdom zo oneerlijk verdeeld is over deze aardkloot, terwijl ik normaliter niet zo afgunstig ben ingesteld.

Het #W(rite) O(n) T(hursday)-woord van vandaag is:

Macht ~ 1) Armee 2) Autoriteit 3) Belang 4) Bevoegdheid 5) Bewind 6) Bestuur 7) Bende 8) Bedwang 9) Deel van machtsverheffing 10) Deel van een worteltrekking 11) De potentie van een leger (crypt.) 12) Energie 13) Gezag 14) Geweld 15) Gebied 16) Heerschappij 17) Het vermogen van de staat (crypt.) 18) Instantie 19) Invloed 20) Kracht 21) Leger 22) Mogendheid

Soms doet macht me wel bewonderen. Sommige mensen met macht kunnen dat. Voornamelijk als blijkt dat ze zonder al teveel aan strategie en geld iets waanzinnig groot hebben gemaakt, bijna groter dan zichzelf. Mensen die hun intuïtie gebruikten en daarmee ergens iets positiefs neerzetten. Denk Apple, innovatief als ze zijn bijvoorbeeld.
Voor niets gaat de zon op, echter. En dan blijkt ook daar weer dat men rijkdom niet altijd inzet voor het goede doel.

Gisteren had ik toevallig een gesprek met iemand over Sociale Media naar aanleiding van een tv-uitzending. Die ander had de instelling dat Sociale Media machtig is, en dus mensen corrumpeert, waardoor haar beeld wat getroebleerd was omdat men elkaar het leven soms zo zuur maakt. Ik poneerde die stelling door te zeggen dat die mensen reeds vóór de komst van Sociale Media niet spoorden. Maar dat het gebruik ervan het ze wel verdomde makkelijk maakt om cyberpesten mogelijk te maken. Zo zie je maar dat twee volmaakt verschillende meningen een totaal ander beeld vertonen. En dat men niet altijd zeker weet waar de macht nu werkelijk ligt.

#WOT: betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verschijnt er een woord waarover je iets kunt schrijven, vloggen of ploggen. Laat een link achter naar je eigen blog onder het woord van die week zodat iedereen mee kan lezen.

De #WOT is bedacht door Karin Ramaker. Daarna is het overgenomen door moi, vervolgens Hendrik-Jan de Wit en nu door Martha Pelkman.

Geplaatst op Categorieën Pix' WOTTags

Auteur: Pix

Hee hallo, ik ben Irene, mijn nick is Pix, en ik blog sinds 2002. Mijn schrijflust doet me vaak naar het toetsenbord grijpen. Dat alles onder het genot van veel koffie en chocolate bites, gewoon omdat alles nu eenmaal veel mooie - en lekkere - flow vergt. Enneuhm..., mijn haar zit ook nog 'es altijd goed! Zie ook mijn about-pagina.

2 gedachten aan “#WOT deel 20: Macht”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: