#WOT , deel 27: gezapig

Burgerlijk, dat is het wel het woord dat bij mij in gedachten springt, bij het lezen van het #WOT-woord van deze week. Burgerlijk, was hét woord waar wij pubers destijds onze ouders mee doodgooiden, in figuurlijke zin dan.

En soms – heel soms – wil dat woord burgerlijk als synoniem voor gezapig – nog wel eens terug in gedachten komen. Ik kan me nog goed herinneren dat ik ‘burgerlijk’ dacht als mijn ouders halverwege de zondag een ‘fikse’ wandeling gingen maken. En ja, ook elke week in datzelfde verrekte bos. Om maar ‘es een voorbeeld te noemen.

Het #WOT-woord van deze week was:

Gezapig = 1) al te gemoedelijk, 2) bedaard, 3) bezadigd, 4) kalm, 5) saai, 6) sloom, 7) zacht en stil, 8) zonder inspanning.

Ik ben inmiddels zelf de vijftig gepasseerd, getuige het feit dat ik daar continu aan word herinnerd daar volmaakt vreemden me nu als ‘mevrouw’ aanspreken, en ik snap dat gezapige nu wel een klein beetje beter. Al kom ik nog wel eens -nog steeds – in puberale opstand, ertegen.

Die bezadigde invloed had natuurlijk alleszins te maken met de invloeden uit hun jeugd, die van mijn ouders. En die stomme ingeprente uitspraak: ‘Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’. Maar naar alle waarschijnlijkheid hield ook armoe hun gewoon – doodgewoon – netjes.

Nog steeds kan ik me uitermate verwonderen als di Mama weer eens oppert dat ons ‘uit de band springen’ altijd eigenlijk helemaal niet zo ‘normaal’ is. Ze hamert dan ook op een gemoedelijke eenvoud, die wij als kinderen kennelijk nog moeten aanleren. Als ik di Mama ‘es vraag hoe het gaat, zal ze altijd met ‘gewoon’ antwoorden. Waarop ik haar meen te moeten corrigeren, met: ‘Buitengewoon: gewoon’, dus.

Dat bedaarde, bezadigde en naar mijn mening altijd weer ietwat saaie ‘gewoon’ kan me letterlijk doen stampvoeten. En mijn handen ten hemel doen afvragen, maar we zouden toch eigenlijk allemaal gezellig ‘himmelhoch jauchzend’ moeten leven?

En ik mag wel stellen dat ze het als ouder niet altijd makkelijk heeft gehad met twee volmaakt tegengestelde karakters als kids, die blijkbaar niet van wijken wisten als het er op aankwam het leven in volle uitbundigheid te vieren. Vroeger reeds, en nu na al die jaren, nog steeds.

Kennelijk, roept dat gezapige iets in ons op, waar we heel hard tegen willen vechten.

Doe jij ook mee?

#WOT betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verzint Ali een woord waar je over kunt schrijven (bloggen, vloggen of ploggen). Niets moet, alles mag. Je kunt op ieder moment instappen.

Geplaatst op Categorieën Pix' WOTTags

Auteur: Pix

Hee hallo, ik ben Irene, mijn nick is Pix, en ik blog sinds 2002. Mijn schrijflust doet me vaak naar het toetsenbord grijpen. Dat alles onder het genot van veel koffie en chocolate bites, gewoon omdat alles nu eenmaal veel mooie - en lekkere - flow vergt. Enneuhm..., mijn haar zit ook nog 'es altijd goed! Zie ook mijn about-pagina.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: