#WOT deel 3 van 2020: rationeel

Men roept wel, dat aanpassingsvermogen een teken van intelligentie is. Dat zolang men maar rationeel denkt, men sneller kan schakelen. En daarbij in staat blijkt, emoties even buiten beschouwing te laten. Dat vind ik an sich nog een hele kunst.

Bij mij blijken alle vier de speerpunten, intelligentie versus waarnemingsvermogen, intuïtie versus emotie, en ook weer intelligentie versus emotie, gevolgd door waarnemingsvermogen versus intuïtie, aan bod te komen. Ze voeren als het ware een strijd met elkaar. Dat is, voordat de ratio bij mij wezenlijk de positie inneemt die het zou moeten hebben. Het lijkt een logisch gevolg, maar is het voor mij vaak niet. Zou ik dan toch een gevoelsmens zijn?

Het #WOT-woord van vandaag is:

Rationeel: is datgene wat berust op wetenschappelijke gronden of feiten, op een verstandelijke manier van denken. Het begrip wordt doorgaans gekoppeld met het begrip ‘rede’ of ‘ratio’. Dit is het vermogen van mensen om te kunnen denken. Bij een rationele denkwijze worden emoties buiten beschouwing gelaten en kiest iemand een zuiver feitelijke benadering: “Hij nam een rationele beslissing, hij overwoog alle pro’s en contra’s.” Een rationele benadering wordt ook wel als een logische benadering gezien…

Maar natuurlijk hebben de dingen soms tijd nodig om een plaatsje te bemachtigen in dat hersenpan, zou mijn psych roepen. Hetzij getint door de ratio, hetzij door emotie. Vaak is dat plekje ook nog eens getint door beide.

Hoe sta jij daar tegenover? Ben je een rationeel mens, die alles op een verstandelijke manier bejegent? Of juist het tegenovergestelde? Ik hoor het weer graag via jullie eigen #WOT, en in de reacties.

Doe jij ook mee?

#WOT betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verzin ik een woord waar je over mee kunt schrijven (bloggen, vloggen of ploggen). Niets moet, alles mag. Je kunt op ieder moment dat je wil instappen.

Geplaatst op Categorieën Pix' WOTTags

Auteur: Pix

Hee hallo, ik ben Irene, mijn nick is Pix, en ik blog sinds 2002. Mijn schrijflust doet me vaak naar het toetsenbord grijpen. Dat alles onder het genot van veel koffie en chocolate bites, gewoon omdat alles nu eenmaal veel mooie - en lekkere - flow vergt. Enneuhm..., mijn haar zit ook nog 'es altijd goed! Zie ook mijn about-pagina.

Eén gedachte over “#WOT deel 3 van 2020: rationeel”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: