#WOT deel 30: concept

Voor iemand die bijna niet kan wachten met publiceren, schrijf ik wel erg veel concepten. Ik schrijf vaak concept- brieven, als ik na een pittig gesprek met iemand tot de conclusie kwam dat ik niet alles heb gezegd of heb kunnen zeggen. Bijna alsof ik van tevoren besef dat er consequenties aan verbonden zijn als ik dát wel doe.

Soms doet het er ook niet toe, of ik wel alles kon roepen. Meestal echter wél. Ik weet dat ik het toch wel kwijt kan in een geduldig blanco velletje. Of aan die irritant knipperende cursor die me altijd doet denken aan die ongeduldig tikkende vingers als ik het ergens niet mee eens ben. En ik niet kan wachten om mijn mond te roeren.

Schriftelijk. Altijd schriftelijk. Bijna alsof ik bang ben dat mijn ongenoegen in real life een weerwoord zal krijgen. Ik denk dat ik dat laatste beter kan voorkomen door het op te schrijven. En het nadien te verstoppen. Want in mijn computer staan dus duizenden geheime concepten, en die brieven, die verstuur ik nooit. Het mooiste aan de herinnering hieraan is, dat niemand ze van je af kan nemen.

Het #W(rite)O(n)T(hursday)-woord van vandaag is:

Concept ~ 1) Begrip 2) Deel van plan 3) Delineatie 4) Eerste ontwerp 5) Idee 6) Klad 7) Model 8) Ontwerp 9) Opzet 10) Plan 11) Planning 12) Ruwe schets 13) Schets 14) Schema 15) Toonbeeld 16) Uitgeschreven plan 17) Voorlopige formulering 18) Voorlopig ontwerp 19) Voorbeeld 20) Voorlopige versie 21) Wijsgerig begrip

Zo gaat dat ook met teksten voor dit blog. Soms word ik wakker met een idee dat ik per se uit wil werken, en kom dan twee of drie zinnen, waarna er zelfs verder geen ene inktvlek meer uit mijn pen voortvloeit. Vaak kom ik later zo’n concept weer eens tegen, en probeer het dan af te ronden. Het is bijna alsof ik weer in dezelfde sfeer kom als waarin ik was toen ik het beginnetje maakte. Het is misschien zelfs beter om iets een poos te laten sudderen, dan eindigt het in ieder geval met een zinniger conclusie.

Voor het leuke zou ik meer moeten schrijven zonder dat verrekte toetsenbord. Al denk ik dat van enthousiasme zo’n concept slecht leesbaar zou zijn.

Dat geldt zeker ook voor de #WOT’s, die ik elke donderdagmorgen lees. Soms noteer ik direct een paar kernwoorden, die ik associeer met het onderwerp. Maar vaker laat ik het onderwerp even rollen door mijn mond en proef ervan alsof ik deelneem aan een wijnproeverij. Alsof het in concept eerst in mijn hoofd wordt vorm gegeven voordat het hier belandt.

Uiteindelijk blijkt dat ik beter schrijf, dan dat ik praat. En dat is voor mijn lezer, jij dus, wel weer gunstig.

#WOT: betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verschijnt er een woord waarover je iets kunt schrijven, vloggen of ploggen. Laat daar een link achter naar je eigen blog zodat iedereen mee kan lezen.

Geplaatst op Categorieën Pix' WOTTags

Auteur: Pix

Hee hallo, ik ben Irene, mijn nick is Pix, en ik blog sinds 2002. Mijn schrijflust doet me vaak naar het toetsenbord grijpen. Dat alles onder het genot van veel koffie en chocolate bites, gewoon omdat alles nu eenmaal veel mooie - en lekkere - flow vergt. Enneuhm..., mijn haar zit ook nog 'es altijd goed! Zie ook mijn about-pagina.

4 gedachten aan “#WOT deel 30: concept”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: