#WOT, deel 35: visualiseren

#WOT, deel 35: visualiseren ~ @iPIXtitude.nl
Afbeelding van Pexels via Pixabay

Ben jij ook wel eens enthousiast in het je voorstellen hoe goed iets zou kunnen gaan, of maak je je zorgen over wat er mis kan gaan en sla je dan aan het bidden voor een beter resultaat? In beide gevallen visualiseer je je stuk. Immers, je probeert door bepaalde beelden op te roepen over een gewenste uitkomst je situatie te verbeteren.

Dat bedacht ik me vannacht, toen ik me plotseling afvroeg of een religie aanhangen van mij een beter (ahum) mens had kunnen maken. Dan wel een andersoortig mens.

De #WOT van vandaag is:

Visualiseren: 1) Aanschouwelijk maken, 2) Uitbeelden, 3) Voorstellen

Betekenis geplukt van https://www.encyclo.nl/begrip/visualiseren

Bidden versus visualiseren

Ik ben echter als atheïst opgevoed. Terwijl ik soms best wel eens zou willen bidden. Ik vroeg me af, waar deze behoefte dan plotseling vandaan kwam, zonder gelovige insteek. Ik vroeg me ook af, waarvoor ik dan zou willen bidden. Dat zijn vaak heel persoonlijke zaken. Bijvoorbeeld, dat ik me een vergadering voor de geest haal die zowel gezellig als functioneel is. Of op een grotere schaal, dat Trump alsjeblieft niet weer herkozen zal worden als President van de Verenigde Staten en dat die verrekte armoede wereldwijd eens mag worden opgelost. En dat er voor altijd vrede zal zijn op deze aardkloot.

Ik zou zomaar ineens aan een beauty contest mee kunnen doen, besef ik nu, door dat laatste.

Maar alle gekheid op een stokje; dat bidden dat ik dan zou willen doen, is voor mij persoonlijk een stukje visualisatie. Je probeert immers een betere toekomst af te dwingen, en door daar eens diepzinniger over na te denken, ben je in wezen reeds bezig die toekomst te bewerkstelligen. Je werkt immers al in gedachten aan opties en mogelijkheden hoe je iets zou kunnen realiseren. En dat – in mijn geval – zonder tussenkomst van een of andere grootheidsmacht in de vorm van een of andere verheerlijkte god. Maar dan toch.

Immers, door te visualiseren plaats je het niet in een of andere macht buiten je, maar binnenin.

Ik weet niet, of dit concept reeds werd bedacht door die andere grote Levenskunstenaars als Sigmund Freud, of zelfs Carl Gustav Jung voor mijn part. Ik vind het een kei van een onthulling, mijnerzijds, eerlijk gezegd.

En dan nog is het daarnaast ook best een interessante openbaring, waardoor ik me deze morgen opnieuw in verwondering kan openstellen voor datgene wat ik me voor vandaag heb gevisualiseerd…

Schrijf je mee?

#WOT betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verzin ik een woord waar je over kunt schrijven (bloggen, vloggen of ploggen). Niets moet, alles mag. Je kunt op ieder moment instappen. De vorige woorden kun je in het archief vinden.

2 gedachten aan “#WOT, deel 35: visualiseren”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: