#WOT deel 38: diploma

Soms denk ik stiekem, dat ik maar stom ben geweest om niet door te studeren. Dat was toen. Sindsdien heb ik in de avonduren nog wat cursussen en zelfs een opleiding gevolgd. Een onderdeel daarvan was Communicatie, en daar slaagde ik voor met een giga 8.

Je zou zeggen, dat ik met mijn hoorapparaatjes never nooit niet aan zo’n prachtcijfer zou kunnen komen. Echter, misschien juist daardoor zijn mijn oogluikjes (?!) wat verder open gegaan.

Want juist door mijn vitale oprisping – lees: handicap – op het vlak van communicatie, realiseerde ik me hoe belangrijk het is om veel te benoemen, toe te lichten, te informeren, en een verhaal inzichtelijk te maken. Vertel maar ‘es wat je drijft, waarom het je drijft, hoe je het wil laten drijven, wie je bent omdat je iets drijft, en waarheen je het wil laten drijven. Tot zover: drijven. :-p

Het #WOT-woord van vandaag is:

Diploma ~ 1) Akte 2) Akte van bekwaamheid 3) Bekwaamheidsbewijs 4) Belangrijk papier 5) Belangrijk papiertje 6) Bewijs 7) Bewijs van bekwaamheid 8) Bewijs van bevoegdheid 9) Bewijs van een behaald examen 10) Bewijs van lidmaatschap 11) Bewijs van slagen voor een examen 12) Bewijsstuk 13) Brevet 14) Bul 15) Certificaat 16) Charter 17) Document 18) Examenbewijs

Luisteren doe je best met andermans oren. Ik heb geleerd me te verplaatsen in die ander. Wat wil die ander horen? En hoe kan ik het goed inpakken zodat er helderheid heerst?

Ik zal nooit dat moment vergeten, dat ik voor het eerst met mijn Philips oorbellen bij een kassa stond bij V&D. Een vrouw met kind schoof aan in de rij achter me. Het kindje staarde een poosje wat verwonderd naar me. En riep toen heel luid:

“Mam, wat heeft die vrouw vóór ons in haar oren?”

Natuurlijk keek ik om, niet echt dit op mezelf betrekkend, om te zien waarover het kindje het had. En zag dat zijn moeder met het schaamrood op de kaken stond te stamelen.

Dus gaf ik hem antwoord, eerlijk en oprecht:

“Zonder deze apparaatjes ben ik niet in staat jou goed te horen. Ik heb ze dus nodig om beter te luisteren. Er zit een motortje in en batterijtjes die ik af en toe moet vernieuwen. Snap je?”

Het jong beaamde het door heftig met zijn hoofd te schudden.
Ik gaf zijn moeder maar een knipoogje, en zij maakte – bijna – een diepe buiging…

#WOT: betekent Write on Thursday. Iedere donderdag kiest Martha een woord waarover je iets kunt schrijven, vloggen of ploggen. Laat daar een link achter naar je eigen blog zodat iedereen mee kan lezen.

Geplaatst op Categorieën Pix' WOTTags ,

Auteur: Pix

Hee hallo, ik ben Irene, mijn nick is Pix, en ik blog sinds 2002. Mijn schrijflust doet me vaak naar het toetsenbord grijpen. Dat alles onder het genot van veel koffie en chocolate bites, gewoon omdat alles nu eenmaal veel mooie - en lekkere - flow vergt. Enneuhm..., mijn haar zit ook nog 'es altijd goed! Zie ook mijn about-pagina.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: