#WOT deel 40: heimwee

Als ondernemers was het de ‘keuze’ van mijn ouders om hun winkel zo min mogelijk op slot te doen. Vrije dagen waren er nauwelijks, en vakantie was sowieso van zo’n voortvarende luxe dat ze zich dat maar weinig veroorloofden. Harde werkers dus, mijn ouders.

Die mentaliteit dat vakantie een luxe is die je je moet kunnen permitteren, is er van huis uit ingeharkt. Terwijl we op verjaardagen wel mochten meegenieten van de verhalen van anderen. Mensen die zich niet kunnen voorstellen dat een vakantie wezenlijk buitenproportioneel is.

Wij keken dan daar eens rond terwijl we op visite zijn. Die huizen zien er over dertig jaar vrijwel hetzelfde uit. Het bankstel vind je altijd op dezelfde plek, en is van dezelfde kwaliteit als vroeger.

Het ligt er dus maar aan waar je je prioriteiten stelt.

Bij ons thuis verbouwden we veel. Zelf. Alles. Zelden werd er een specialist van buitenaf ingeschakeld. Zelfs op dat vlak vermoedt ‘men’ nu nog steeds dat die verbouwingen allemaal een hobby om ‘er even naast te doen’ was. Niets van dat alles. Het was een noodzakelijk kwaad. Keuzes werden gemaakt. Verbouwen stond boven op vakantie gaan. Ons huis was aan tamelijk veel veranderingen onderhevig en wij vonden dat bovenal prettiger dan die twee weken vakantie per jaar.

Het #WOT-woord van vandaag is:

Heimwee ~ 1) Emotioneel verlangen 2) Landziekte 3) Nostalgie 4) Paniekerig verlangen 5) Soort verdriet 6) Treurig verlangen 7) Verdrietig als je op vakantie bent 8) Verdrietig om naar huis te gaan 9) Verlangen naar huis 10) Verlangen naar huis of geboorteplaats 11) Wenst 12) Ziekelijk verlangen naar huis

Als ik dus al op vakantie ga, of mezelf die luxe toesta, dan ben ik binnen no time snotterig, of onderweg om een griep te doorstaan. Zoeft de wereld als in een vlaag van verstandsverbijstering aan mij voorbij als in bovenstaande foto. Heb ik nadien nog weken nodig om opgedane indrukken te verwerken. Of stap ik mijn voordeur weer in, en slaak dan een zucht van verlichting.

Ik moet toegeven, dat ik eigenlijk maar bitter weinig geniet tijdens een vakantie, behalve tijdens een borreluurtje. Maar hee, borrelen kun je thuis ook. Ik vind het wezenlijk iets waar anderen ‘graag’ over opscheppen: “Kijk mij eens, ver weg, genieten…”

Ik snap Martha dus helemaal. Thuis is immers daar waar je hart ligt. En aangezien je met je hart je keuzes – omdat het verstand ze nu eenmaal alleen maar kan begrijpen – maakt…

#WOT: betekent Write on Thursday. Iedere donderdag kiest Martha een woord waarover je iets kunt schrijven, vloggen of ploggen. Laat daar een link achter naar je eigen blog zodat iedereen mee kan lezen.

Geplaatst op Categorieƫn Pix' WOTTags ,

Auteur: Pix

Hee hallo, ik ben Irene, mijn nick is Pix, en ik blog sinds 2002. Mijn schrijflust doet me vaak naar het toetsenbord grijpen. Dat alles onder het genot van veel koffie en chocolate bites, gewoon omdat alles nu eenmaal veel mooie - en lekkere - flow vergt. Enneuhm..., mijn haar zit ook nog 'es altijd goed! Zie ook mijn about-pagina.

2 gedachten aan “#WOT deel 40: heimwee”

  1. Hoewel ik erg kan genieten van het ontdekken van nieuwe plaatsen, mensen en indrukken, is het thuis ook prima. Ik heb het beste van twee werelden. Genieten waar je ook bent is al een kunst op zich.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: