#WOT deel 42: route

Het is half oktober 2020. Op mijn verjaardag (NB) werd opnieuw een gedeeltelijke, met mijn inziens een oproep naar een ‘intelligente’, lockdown aangekondigd. Bij vlagen roept dat een misselijk gevoel bij me op, wat soms leidt tot diep zwartgallige gedachten. De volgende vlaag die zich bij me aandient, is dat mijn stemmingen beter zouden kunnen. Ik zoek de vrolijkheid dan weer eens op, met muziek voornamelijk.

Ik bespeur aan de reacties op Sociale Media en van sommige individuele contacten dat ik beter een andere, een voor mezelf meer ingetogen route, kan nemen. Louter om mezelf nog lachend in de spiegel aan te kunnen kijken, want de neiging om mezelf dan maar af te zonderen maakt het er allemaal niet beter op.

No man is an island!’, zo riep John Donne immers ooit.

Het #WOT woord van deze week is

Route = 1) Af te leggen weg 2) Baan 3) Etappe 4) Gespecificeerde scheepvaartweg 5) Koers 6) Pad 7) Reisplan 8) Richting 9) Traject.

De af te leggen weg naar een koers die ik nog moet uitstippelen is dat ik mezelf er hoe dan ook, zonder al te veel zweep- en kwinkslagen, uittrek. En hoewel ik vroeger zo veel moeite ervaarde bij slagzinnen als: ‘Het is, zoals het is!‘ zonder al te veel neven- meningen en -oordelen, merk ik dat dit zinnetje me nu dan eindelijk wél hélpt.

Nooit eerder, immers, liet ik me zo weinig gelegen aan andermans’ meningen en intellectuele uitspattingen. Ik merk dat ik ook zonder die mening van een ander kan. Ik merk dat ik mezelf juist staande hou, door af en toe even alles van me af te laten glijden en dat het belangrijker is mijn ego en brein af en toe wat rust te gunnen.

Als we dit traject met z’n allen zo’n beetje heelhuids willen doorstaan, zouden we allemaal wel wat nuchter- en vrolijkheid tentoon kunnen spreiden. En ik voel dat als een ander die route niet kán of niet wíl nemen, ik dan beter voor mezelf kan kiezen.

Nadat ik dat voor mezelf had bedacht, lees ik op Twitter een zeer persoonlijk verhaal van iemand die zomaar, wegens gezondheid, een andere, harde en oneerlijke, route krijgt toebedeeld. En dat maakt dat ik mijn eigen traject in een wat ander daglicht kan zien. Wat heet: het maakt ons gezamenlijke route ineens héél relatief en minder belangrijk…

Schrijf je mee?

#WOT betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verzint Ali een woord waar je over kunt schrijven (bloggen, vloggen of ploggen). Niets moet, alles mag. Je kunt op ieder moment instappen.

Geplaatst op Categorieën Pix' WOTTags

Auteur: Pix

Hee hallo, ik ben Irene, mijn nick is Pix, en ik blog sinds 2002. Mijn schrijflust doet me vaak naar het toetsenbord grijpen. Dat alles onder het genot van veel koffie en chocolate bites, gewoon omdat alles nu eenmaal veel mooie - en lekkere - flow vergt. Enneuhm..., mijn haar zit ook nog 'es altijd goed! Zie ook mijn about-pagina.

Eén gedachte over “#WOT deel 42: route”

  1. Wat vrolijkheid, ja. Hoe moeilijk het ook is, want dat gezondheid je parten kan spelen heb ik zelf gemerkt. En ook ik heb gelezen dat het heel anders kan gaan en dat het leven af en toe bar oneerlijk kan zijn. Tel uw zegeningen, één voor één, dat was de lijfspreuk van mijn moeder.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: