#WOT deel 48: vriendschap

Er zijn heel wat mensen blijven hangen aan mijn persoonlijkheid, en dat mag ook in elke vorm beklijven. Van goede vrienden tot goede kennissen. Het mag bij mij allemaal, want over het algemeen speel ik als luisteraar een welkome rol.

Helaas heb ik vorig jaar bewust een hele langdurige vriendschap afgebroken, toen me de schellen van de ogen vielen. Ineens werd me duidelijk dat die ander in alles heel competitief bezig was. Als ik me al eens uitte, en daaruit bleek maar weer eens dat zij diegene was die vaak het hoogste woord voerde, vergeleek ze zichzelf altijd weer, constateerde zelfs dat zij dat toch ‘beter’ zou aanpakken, of dat ze ‘daar nooit last’ van had. Waarop voor mij heel helder werd dat ze me graag in een soort van verdedigende rol drukte. En dat weigerde ik op een bepaald punt, pertinent.

Het zijn dan maar kleine dingetjes in een vriendschap die je vervolgens nog meer gaan ergeren. Ik zag ineens in, dat haar gezondheidsmanie – als in slank zijn – een obsessie voor haar was, en dat probeerde ze mij ook op te dringen. Spontaan bij haar binnenvallen, kon en mocht niet, want nee, daarvoor moest ze dan toch in een bepaalde stemming zijn. Weet dat ik nooit welkom was bij haar thuis. En verjaardagen, nee, die vierde ze niet of ze kwam dan zelf later aan en liet de organisatie over aan haar overigens aardige man. En ja, ze wenste graag twee kopjes koffie als ze bij mij kwam, met een kan lauw water ernaast. En mocht de deur ook op een kiertje (?!), want ze had het zó warm van het fietsen hier naar toe.

Het #WOT-woord van gisteren was:

Vriendschap ~ 1) Affectie 2) Camaraderie 3) Genegenheid 4) Kameraadschap 5) Soort relatie

Toen me plotseling al die zaken heel helder werden, kwam dat punt waarop ik bewust een wat explosief einde van die vriendschap zocht. Maar weest gerust, tot op de dag van vandaag snapt ze het nog steeds niet. Ik heb en had echter tot op de dag van vandaag geen zin om het haar nog nader te verklaren.

Ik hobbelde door en verder met mijn leven. Totdat Martha gisteren met dit woord op de proppen kwam. Ineens ontstond die nare brok in mijn keel. En herinnerde ik me maar al te goed dat venijn en de vileine breuk waar ik – dacht ik – heel makkelijk overheen was gestapt.

Soms moet ik opnieuw het woord ‘vriendschap’ definiëren. Voor mezelf heel helder krijgen wat mijn realiteit is en hoe ik daarmee omga. Niet die ander, nee ik.

Uiteindelijk besef ik nu dat ik koos voor de belangrijkste vriendschap in het leven. En dat is die met mezelf…

#WOT: betekent Write on Thursday. Iedere donderdag kiest Martha een woord waarover je iets kunt schrijven, vloggen of ploggen. Laat daar een link achter naar je eigen blog zodat iedereen mee kan lezen.

Geplaatst op Categorieën Pix' WOTTags

Auteur: Pix

Hee hallo, ik ben Irene, mijn nick is Pix, en ik blog sinds 2002. Mijn schrijflust doet me vaak naar het toetsenbord grijpen. Dat alles onder het genot van veel koffie en chocolate bites, gewoon omdat alles nu eenmaal veel mooie - en lekkere - flow vergt. Enneuhm..., mijn haar zit ook nog 'es altijd goed! Zie ook mijn about-pagina.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: