#WOT deel 52: overzicht

Altijd leuk om eens los te gaan in een analyse. Ik stelde mezelf de volgende vraag: “Wat is voor jou van belang in je leven?” Enkele persoonlijke waarden die bij me opkwamen waren: bescheidenheid, eenvoud, eerlijkheid, geluk, liefde, respect, samenwerking, verantwoordelijkheid, verbondenheid, verdraagzaamheid, vrede en vrijheid. Nu, daarin is hier ruimschoots voorzien, en qua persoonlijkheid kan ik stellen, dat ik naarmate ik ouder word, steeds een klein beetje ‘beter’ word in al die begrippen. Ik schijn het beter te vatten. Het krijgt ook meer betekenis.

Maar ook qua interactieve waarden (betrokkenheid, flexibiliteit, integriteit, plezier, rechtvaardigheid, veiligheid en verantwoordelijkheid) straalt er meer lol en kunde van me af. Al zeg ik het zelf.

Het #WOT-woord van afgelopen donderdag was:

Overzicht ~ 1) Aanblik 2) Algemene samenvatting 3) Balans 4) Beknopt verhaal 5) Beknopt verslag 6) Blik 7) Breviarium 8) Epitome 9) Exposé 10) Inhoud 11) Inhoudsopgave 12) Inzicht 13) Kijk 14) Korte opgave 15) Lijst 16) Opgaaf 17) Opgave 18) Overzien 19) Program 20) Programma 21) Relaas 22) Resumé 23) Revue 24) Rooster 25) Samenvatting 26) Schema

Hieronder nog 10 puntjes over mijn persoonlijke insteek dat alles is terug te voeren over hoe je werkelijk denkt en met alles omgaat:

 1. Kijk eens wat vaker naar de dingen die goed gaan in je leven

  Dat gaat mij steeds beter af. Het lukt steeds beter om positief te zijn en alles ook van positieve kanten te belichten. Ik dwing mezelf daar dan ook toe. Als er iets niet klopt, naar mijn zin, dan wil ik gelijk weten hoe ik er anders mee om zou kunnen gaan. Alles is terug te brengen op je eigen kijk op het leven en de dingen, immers.

 2. Zorg ervoor dat je helder hebt waar je naartoe wilt in het leven

  Nu, daar mag ik wel verbeteringen in aanbrengen. Doelstellingen zijn nooit mijn forte geweest. Ik ga meer mee met de flow, eigenlijk.

 3. Neem dagelijks een paar keer de tijd om even ‘in te checken’ bij jezelf

  Voor mij, als introvert, is dat een absolute must. Ik zou mezelf maar kwijtraken anderszins.

 4. Breng meer tijd door met je dierbaren

  Nu ik wat meer besef heb wie mijn dierbaren werkelijk zijn, scheelt dat aanmerkelijk in plezier, energie en persoonlijke kijk op het leven.

 5. Verricht eens een goede daad

  Check. Daar gaat het wel goed met me.

 6. Het tonen en voelen van dankbaarheid draagt ook bij aan je geluksgevoel

  Soms kan ik innig dankbaar zijn, als ik bijvoorbeeld een leuke reactie hier krijg. Als iemand eens spontaan lacht of een geintje trapt. Of zelfs, als ik mijn administratie op orde heb gebracht.

 7. Ga sporten of zoek andere manieren om aan lichaamsbeweging te komen

  Nu daar mag ik beslist meer input in steken. Ik heb een abonnement bij de sportschool. Ergens. Toch?!

 8. Ga eens wat vaker de natuur in

  Tja, waar was ik al die jaren en waarom viel die buitengewone schoonheid van de natuur me nooit eerder op? Mijn absolute vereiste is dat ik mijn wat kwetsbare ruggegraat in staat van flexibiliteit houd, door dagelijks minstens twee keer een half uur in de natuur te wandelen.

 9. Zorg voor genoeg rust en ontspanning in je leven

  Mijn energie is een onvermoede kracht. Nooit geweten dat ik zoveel kon investeren. Nooit geweten ook, dat ik er zoveel uit kon halen. Soms neem ik bewust die power nap van 20 minuten in de middag. Om daarna weer als een speer verder te kunnen.

 10. Neem verantwoordelijkheid voor je leven en alles wat daarin gebeurt

  Eindelijk heb ik dan niet langer dat gevoel nog geslachtofferd te zijn door mijn verleden. Dat is acceptatie, meen ik. Ik voel dat ik inzie, dat zonder dat verleden ik nooit dat fijne en bijna geheel gelukkige vrouwmens had kunnen worden. Dus, check!

En jij, waar is jouw overzicht? Aarzel niet om die hieronder in de reacties achter te laten. Altijd leuk en interessant om andermans input te lezen…

#WOT: betekent Write on Thursday. Iedere donderdag kiest Martha een woord waarover je iets kunt schrijven, vloggen of ploggen. Laat bij Martha een link achter naar je eigen blog zodat iedereen mee kan lezen.

Geplaatst op Categorieën Pix' WOTTags

Auteur: Pix

Hee hallo, ik ben Irene, mijn nick is Pix, en ik blog sinds 2002. Mijn schrijflust doet me vaak naar het toetsenbord grijpen. Dat alles onder het genot van veel koffie en chocolate bites, gewoon omdat alles nu eenmaal veel mooie - en lekkere - flow vergt. Enneuhm..., mijn haar zit ook nog 'es altijd goed! Zie ook mijn about-pagina.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: