#WOT deel 1 van 2020: stiel

#

En hatsikidee, daar viel de mogelijkheid weer gewoon in mijn schoot, om de #WOT, na jaren van trouwe overname door Martha, terug te nemen. Bij dezen.

Het #WOT-woord van vandaag is:

Stiel ~ 1) Ambacht 2) Bedrijf 3) Beroep 4) Handwerk 5) Maatschappelijke werkkring 6) Métier 7) Vak

Ik heb grote bewondering voor de mens die anno 2020 nog steeds een stieltje heeft, en daar ook een levenswerk van placht te maken.

Wikipedia zegt over “beroep” het volgende:

“Een beroep of vak, ook wel aangeduid als stielmetier (van het Franse ‘métier’) of professie, is een samenhangend geheel van arbeidstaken die voor de uitvoering een bepaalde vakkennis en -kunde vereisen, en dat losstaand van de individuele beroepsbeoefenaar kan voortbestaan en voor de maatschappij herkenbaar is. Een beroep bepaalt mede de positie van de beoefenaar in de sociale structuur.”

Maar ik zou Irene niet zijn, als ik niet de diepere betekenis wil horen. Van jou. Als deelnemer van de #WOT. Wat betekent voor jou het woord ‘stiel’ en wat had het voor je kunnen betekenen als je daar inderdaad je hele verdere leven een Kunstwerk van had gemaakt?

Het gebeurt immers maar al te vaak, dat men gedurende zijn leven een ambacht kiest, maar daar na een jaartje of twintig op terugkomt. En voor iets heel anders zou kiezen om zijn leven verder mee in te richten. En daar vervolgens ook groots en meeslepend in slaagt.

Voor mijzelf geldt, dat ik er na mijn veertigste pas achter kwam, dat creativiteit een veel grotere rol moest krijgen. Dat ik juist door die creativiteit meer voldoening vind. Niet alleen binnen mijzelf, maar ook via die ander, die er profijt van heeft.

Doe jij ook mee?

#WOT betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verzin ik een woord waar je over mee kunt schrijven (bloggen, vloggen of ploggen). Niets moet, alles mag. Je kunt op ieder moment dat je wil instappen. Oorspronkelijk begon Karin Ramaker met de #WOT. Na wat omzwervingen via moi en Hendrik-Jan, kwam de #WOT uiteindelijk bij Martha Pelkman terecht. Zij schreef de #WOT sinds 2014. Hier vind je alle #WOT’s vanaf 2014.

About the author

Pix

Hee hallo, ik ben Irene, mijn nick is Pix, en ik blog sinds 2002. Mijn schrijflust doet me vaak naar het toetsenbord grijpen. Dat alles onder het genot van veel koffie en chocolate bites, gewoon omdat alles nu eenmaal veel mooie - en lekkere - flow vergt. Enneuhm..., mijn haar zit ook nog 'es altijd goed! Zie ook mijn about-pagina.

3 comments

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

By Pix

Over mij

picca moiHee hallo, ik ben Irene, bijnaam Pix en blog sinds 2002. Af en toe vind ik het heerlijk om in het toetsenbord te klimmen en alles lekker van me af te schrijven. In het kader van die geweldige flow, je-weet-wel. Ow… en mijn haar zit ook altijd goed… Lees meer.

%d bloggers liken dit: