#WOT deel 28: teveel

Als ik denk aan een ‘teveel’ doemt het spreekwoord: ‘Curiosity killed the cat‘ bij me op. Terwijl ik nieuwsgierig zijn juist een uitermate positieve eigenschap vind, proeven veel mensen daaraan een teveel van nare nasmaak.

Ik moet me vaak te veel inhouden qua mensheid. Als men me vertelt dat men een afspraakje heeft bijvoorbeeld, dan verschuil ik me het liefst in een klein hoekje. Gewoon om erbij te mogen zijn. En om te kunnen observeren. Ik hoef niks te zeggen. Ik wil me er dan ook niet mee bemoeien. Ik ben echt van mening dat iedereen zijn/haar eigen fouten moet kunnen maken, alsook vanzelfsprekend de leuke dingen moet kunnen ervaren.

Maarrrrrr… ik ben wel super nieuwsgierig. Té nieuwsgierig. Dat is een eigenschap die inmiddels bekend is bij familie en vrienden. Soms betrap ik ze er dus op, dat ze ergens een kleine hint geven en dan verder niks kwijt willen. Dan raakt mijn brein in alle staten, dat begrijp je. Alarmbellen gaan af, ik wil tien- zo niet honderden vragen afvuren over datgene wat mijn nieuwsgierigheid daarnet te grazen nam. Ik zit – om even kort door de bocht te gaan – op hete kolen. Dat vindt men in mijn omgeving uitermate grappig. Ik zie ze inwendig grinniken.

Teveel ~ 1) Agio 2) Exces 3) Meer dan genoeg 4) Meer dan nodig is 5) Meer dan genoeg (crypt.) 6) Overbodig 7) Overcompleet 8) Overmaat 9) Overmatig 10) Overdaad 11) Overschot 12) Overvloed 13) Rest 14) Surplus

Laatst was er ook weer zo’n situatie, waar iemand me de adem benam met een hint. Ik besefte min of meer op tijd, dat ik bijna overboord sloeg, maar beet gauw op mijn tong. Dat zal ze leren.

Nieuwsgierigheid is dus typisch een voorbeeld waar ik een teveel van heb. Gelukkig komt het woord: ‘te’ of ‘veel’ er niet in voor. En laten we wel wezen: zonder dát had ik de rest van de eerste en meest simpele emoties niet kunnen of willen begrijpen, wat dan weer de aanzet tot communicatie is, et cetera.

#WOT: betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verschijnt er een woord waarover je iets kunt schrijven, vloggen of ploggen. Laat daar een link achter naar je eigen blog zodat iedereen mee kan lezen.

0
0

Share Post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on whatsapp
Share on email

Wat je niet wil missen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Just subscribe to my newsletter
to receive all fresh posts

home3-hero-img.jpg
%d bloggers liken dit: