#WOT deel 36: boodschap(pen)

#

Het lukt me vaker niet dan wel om als je verontwaardigd (lees: razend) bent, eventjes mijn gal te spuwen en er dan mee klaar te zijn. Je moet weten, ik heb van de week een bezoek aan mijn huisarts gebracht. Ik kreeg in de plaats daarvan een vervanger. Een dame.

Mijn klachten hielden al weken aan, en ik werd zowaar een beetje emotioneel ter plekke, terwijl ik mijn gezondheidsperikelen opbiechtte met het verzoek me eens te onderzoeken. Het beste vrouwmens dook gelijk in de pc, en in mijn voorgeschiedenis.

Nu, daar kan men rijkelijk uit putten, durf ik hier wel te stellen. Hoe dan ook, ik heb zo’n tien jaar geleden een vreselijk nare periode afgesloten. Dat was een tijd met veel psychische klachten, en de nalatenschap daarvan is dat ik nu nog steeds een pilletje moet slikken. Wat ik trouw doe, want – geloof mij – een situatie als voorheen wil ik – maar zeker ook mijn familie- en vriendenkring – niet opnieuw beleven dan wel aandoen.

Ik durf hier met man en macht en alle trots die ik in me heb, best te stellen dat ik er beter uit geklommen ben. Sterker, volwassener – voor zover ik dat mezelf wil toestaan – en zelfs tevredener. Soms kan ik uitermate goed tegen stress, soms ook niet, maar ik sta altijd weer op na een tegenvaller. Heb ruimschoots levenslust en schater wat af, gedurende de dag, en dat zijn niet louter binnenpretjes. Ik weet dat ik voor boel mensen een oase van rust en kalmte uitstraal, en ik betekenis heb voor hen die ik liefheb. Acht mezelf een flexibel mens, pas me aan, balanceer uitstekend tussen werk en vrije tijd, en onderhoud duurzame (grijns) relaties. Ja durf zelfs te stellen dat ik sindsdien meer zelfvertrouwen koester, en mezelf ook wat hoger inschat dan ooit, maar dat terzijde.

(Spreekt zichzelf streng toe: “Waarom roep ik dat hier eigenlijk? Ik hoef mezelf niet te verdedigen immers!”)

Het #WOT-woord van vandaag is:

Boodschappen ~ 1) Aangekochte 2) Aankoop 3) Aanschaf 4) Aanwinst 5) Acquisitie 6) Bekendmaking 7) Bericht 8) Commissie 9) Gewag 10) Gekocht artikel 11) Het gekochte artikel 12) Kennisgeving 13) Koop 14) Mare 15) Mededeling 16) Melding 17) Missie 18) Opdracht 19) Opgave 20) Overdracht 21) Relaas 22) Schriftelijk bericht 23) Strekking 24) Tijding 25) Uitspraak

Ik keer even terug naar de uitslag van de diverse bloedonderzoeken. Ik ben kerngezond. Gelukkig. En daar mag ik blij mee zijn, dat besef ik. De klachten die ik heb worden desalniettemin zomaar van tafel geveegd.

Waar ik dus ook niet blij mee ben is dat zo’n huisarts me tijdens het spreekuur vraagt of ik mijn pilletje nog wel ‘slik’. En me nadat de uitslag bekend is vervolgens vraagt of ik wellicht assistentie kan gebruiken bij mijn dagbesteding. Hallo, zeg! Waar ziet u mij voor aan?

Ik heb – en dat is nu de tweede keer in mijn ervaring met deze huisartsenpraktijk – via een e-mail kenbaar gemaakt, dat ik deze wijze van aanspreken op zijn zachtst gezegd niet fijn vind, met het verzoek dat – MIJN – verleden eens los te laten, opdat ik me serieus genomen kan voelen. Natuurlijk ben ik heel benieuwd of ik hier een respons op krijg. Mijn hartje klopt ervan.

Voetnoot: Natuurlijk realiseer ik me dat er plenty of people rondwaren die er niet zo best aan toe zijn. En natuurlijk is zo’n huisarts bij uitstek dé persoon die dat moet kunnen constateren en alarm moet afgeven, mocht dat noodzakelijk zijn…

#WOT: betekent Write on Thursday. Iedere donderdag kiest Martha een woord waarover je iets kunt schrijven, vloggen of ploggen. Laat daar een link achter naar je eigen blog zodat iedereen mee kan lezen.

0
0

About the author

Pix

Hee hallo, ik ben Irene, mijn nick is Pix, en ik blog sinds 2002. Mijn schrijflust doet me vaak naar het toetsenbord grijpen. Dat alles onder het genot van veel koffie en chocolate bites, gewoon omdat alles nu eenmaal veel mooie - en lekkere - flow vergt. Enneuhm..., mijn haar zit ook nog 'es altijd goed! Zie ook mijn about-pagina.

2 comments

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Hoi Irene, ik vind het zo herkenbaar. Ik zat laatst ook bij mijn huisarts met een klacht van nu. I.p.v. mij mijn verhaal te laten doen, richtte hij zich volledig op het computerscherm om mij daarna te vertellen wat er in voorgaande bezoeken geconcludeerd en afgesproken was. Met mijn geheugen gaat het nóg vind, dus dat had hij niet hoeven doen. Toen ik me eenmaal tussen zijn woorden door had gewurmd om mijn vragen te stellen waren de vijftien minuten voorbij en stond ik met nog drie onafgevinkte vragen weer op de gang.

  Ik kan me heel goed voorstellen dat je woest bij de dokter vandaan kwam, goed dat je je in een mail je ongenoegen kenbaar hebt gemaakt. Ik hoop dat de artsen in jouw praktijk er na het lezen ervan inderdaad een streep kunnen zetten. (Komt in ieder geval jouw bloeddruk ten goede.)

  • @Alice: Dank voor dit inzicht, dacht al dat het aan mij lag (?!). Het is belachelijk inderdaad dat huisartsen zich heden ten dage nog steeds opstellen als schijnbare autoriteit. Echt, dat heb je als patiënt toch niet nodig?

   PS: heb nog steeds geen respons ontvangen… 😉

By Pix

Over mij

moiHee hallo, ik ben Irene, bijnaam Pix en blog sinds 2002. Af en toe vind ik het heerlijk om in het toetsenbord te klimmen en alles lekker van me af te schrijven. In het kader van die geweldige flow, je-weet-wel. Ow… en mijn haar zit ook altijd goed… Lees meer.

Reacties

 • Cin 23 oktober 2021 at 14:28 on Delen?Heel herkenbare vraagstukken. Ook ik heb best getwijfeld of ik wel weer elke dag wilde delen op twitter en facebook.
 • Paul 11 september 2021 at 17:10 on WordPress-perikelen in de vroege ochtendHet blijft knap hoe je je weg vindt in de achterkant van Wordpress, Irene.
 • Micheline 7 september 2021 at 20:34 on WordPress: 18 jaarEn jij maakt er mooie sites mee. Maar oh oh, wat wordt er elders verschrikkelijk veel bagger geproduceerd.

Over copyrights enzo

© 2002-heden iPIXtitude.nl. Alle rechten voorbehouden.

%d bloggers liken dit: