#WOT deel 9: infodemie

#

Maar natuurlijk is het geen nieuws voor je, dat ik me wel vaker opwind over onze overvloedige nieuwsvoorzieningen, zo 24/7. En nu, ja nu is er dan eindelijk een specifiek woord voor gevonden: infodemie. En dat koppelen we gelijk aan deze #WOT.

Je brein blijft er mee bezig, in een non-stop poging om steeds maar weer het onderscheid tussen fake en écht te kunnen ontdekken. En daar schuilt ook meteen het beruchte addertje onder het gras; door het ontbreken van objectieve, niet sensatiegerichte informatie uit betrouwbare bronnen, word je steeds afhankelijker van wat je dan wél voorgeschoteld krijgt.

Het #WOT-woord van vandaag is:

Infodemie: te overvloedige, ‘ziekelijke’ hoeveelheid informatie over een bepaald onderwerp, die vaak niet helemaal of zelfs helemaal niet waar is. Het #neologisme van deze week, met dank aan @GVR73

Neem nu het Corona-virus. Dat is nog steeds geen pandemie, naar ik heb begrepen. Vandaar, dat dit woord, infodemie een prachtig neologisme is.

Toch hoor ik van talrijke oudere mensen dat ze alvast naar die apotheek rennen, om toch maar op tijd te zijn om die mondkapjes aan te schaffen. Of dat ze inderhaast hun reeds besproken vakanties annuleren. Want hee, stel je voor, dat ook zij tijdens hun uitstapje in quarantaine zullen worden gehouden, en dat ze dus kunnen fluiten naar een gezellige reis. Of erger zelfs, dat ze zullen worden getroffen door dat virus.

Dat is wat al die overvloedige informatie met mensen, die er nog steeds van uit gaan, dat het nieuws altijd objectief is. En altijd weer de juiste informatie aan hen verstrekt.

Doe jij ook mee?

En jij? Heb jij ook het gevoel dat de pers te veel vrije tijd heeft, en ons aldus voorziet van te veel fake, en te weinig werkelijk interessant nieuws? Wat kunnen wij hierin betekenen?

Ik lees het weer graag in jouw eigen #WOT en vervolgens hieronder, in de reacties.

#WOT betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verzin ik een woord waar je over mee kunt schrijven (bloggen, vloggen of ploggen). Niets moet, alles mag. Je kunt op ieder moment dat je wil instappen.

0
0

About the author

Pix

Hee hallo, ik ben Irene, mijn nick is Pix, en ik blog sinds 2002. Mijn schrijflust doet me vaak naar het toetsenbord grijpen. Dat alles onder het genot van veel koffie en chocolate bites, gewoon omdat alles nu eenmaal veel mooie - en lekkere - flow vergt. Enneuhm..., mijn haar zit ook nog 'es altijd goed! Zie ook mijn about-pagina.

3 comments

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

By Pix

Over mij

moiHee hallo, ik ben Irene, bijnaam Pix en blog sinds 2002. Af en toe vind ik het heerlijk om in het toetsenbord te klimmen en alles lekker van me af te schrijven. In het kader van die geweldige flow, je-weet-wel. Ow… en mijn haar zit ook altijd goed… Lees meer.

Reacties

  • Cin 23 oktober 2021 at 14:28 on Delen?Heel herkenbare vraagstukken. Ook ik heb best getwijfeld of ik wel weer elke dag wilde delen op twitter en facebook.
  • Paul 11 september 2021 at 17:10 on WordPress-perikelen in de vroege ochtendHet blijft knap hoe je je weg vindt in de achterkant van Wordpress, Irene.
  • Micheline 7 september 2021 at 20:34 on WordPress: 18 jaarEn jij maakt er mooie sites mee. Maar oh oh, wat wordt er elders verschrikkelijk veel bagger geproduceerd.

Over copyrights enzo

© 2002-heden iPIXtitude.nl. Alle rechten voorbehouden.

%d bloggers liken dit: